Mindfulnessia runojen kautta? Harri Virtasen runot yhdistävät suomalaista ja japanilaista maisemaa

Julkaisuvapaa: heti

Käsikirjoittajana, dramaturgina ja terapeuttina tunnetuksi tulleen Harri Virtasen toinen runokokoelma Hah! julkaistaan tänään maanantaina 30. lokakuuta Pornaisten kirjastossa pidettävässä Hah! -julkaisukiertueen ensimmäisessä tilaisuudessa. Tilaisuudessa luetaan otteita runoista ja pidetään lyhyt luento tietoisuudesta. Lisäksi tilaisuudessa esiintyy muusikko ja soitinrakentaja Eetu Klemetti. Klemetti soittaa viulun esi-isällä, jouhikolla, perinteistä suomalaista musiikkia. Hah! -kiertue jatkuu keskiviikkona 15.11. Roihuvuoren Riossa, jossa musiikista vastaa Juha Rikka (huilut) ja Erik Bäckman (basso ja elektroniikka) runojen inspiroimina musiikkivälähdyksinä. Molempiin tilaisuuksiin on maksuton, vapaa pääsy.

Tilaisuuksissa tarjoillaan myös teetä japanilaisittain. Miksi näin poikkeava tarjoilu, Harri Virtanen? “Lopullisen kimmokkeen runojen valmistumiselle antoi vuoden takainen Japanin matkani. Temppelit ja niiden puutarhat konkretisoivat vuosien zen-kirjallisuuden lukemisen. Toinen kokoelman suuri teema on luonto ja erityisesti ekopsykologia, jossa ihminen nähdään osana isompaa kokonaisuutta, ja luontokokemus parantavana. Kokoelman runoja voikin pitää osaltaan pieninä meditaatioharjotteina, kun niitä pysähtyy hetkeksi omassa arjessaan mietiskelemään.”

Näiden suurien linjojen ohella Virtanen kirjoittaa pienestä ihmisestä, joka on on kiinni omassa elämänhistoriassaan ja traumoissaan – erillisyyden harhassa. Henkilökohtainen kipu luo kontrastin jollekin ikiaikaiselle. Runoissa liikutaan vaivattomasti Suomen meren rannoilta japanilaiseen puutarhaan. Osa teksteistä perustuu Suuren Mahamudran 21 harjoitukseen, vanhaan buddhalaiseen tekstiin, joka tarkoittaa suurta sinettiä, leimaa, joka on kaikessa olevaisessa. “Tällaista yhteyttä olen etsinyt, sitä kokemusta, jossa me olemme yhtä”, Virtanen kertoo.

Hah! -runokokoelman kustantajana on Virtasen itse luotsaama pienkustantamo Noxboox. Noxboox julkaisee ekologista ja psykologista kirjallisuutta sekä fiktiota. Viimeisen vuoden merkittävin julkaisutyö on ollut ehdottomasti Suomalaisia nykynäytelmiä -kirjasarja. Sarjassa on julkaistu kiinnostavia ja puhuttelevia, uusia kantaesittäviä näytelmiä. Julkaistavan näytelmän kriteerinä on luettavuus, jotta kokemus olisi lukijalle vaivaton.

“Näytelmäteksti on kaunokirjallisuutta eikä vain esityksen käsikirjoitus. Se elää esitystensä ulkopuolellakin. Näytelmien julkaiseminen lisää niiden arvostusta ja laadukasta keskustelua. Se lisää näytelmäkirjallisuuden tradition ymmärrystä”, Virtanen avaa.

Sarjasta on julkaistu jo seitsemän näytelmää, kahdeksas näytelmä on tulossa. Sarja on ehdottoman tärkeä suomalaiselle draamalle, mutta sen jatko riippuu täysin rahoituksesta. “Kirjasarja on loistava paitsi yksityisenä lukukokemuksena, se voisi toimia myös mainiona työvälineenä esimerkiksi äidinkielen opetuksessa. Teatteri on kollektiivinen taidemuoto, se haistaa yhteiskunnallista muutosta ja voi toimia uusien, yhteisöllisten arvojen etujoukoissa. Toivottavasti nämä sarjan edut huomataan!”

Noxbooxin kirjoja löytyy kirjastoista ja kirjakaupoista kautta maan!

 

Harri Virtanen: Hah! Runoja
Nidottu / 64 sivua
ISBN  978-952-7154-17-5 (nid) 978-952-7154-18-2 (epub)

Hah! -runokokoelman Facebook-sivu: https://www.facebook.com/mielirunoja

Arvostelukappalepyynnöt: info@noxboox.fi

Kuvapankki: http://bit.ly/2cUnO34

Haastattelupyynnöt: kustantaja Harri Virtanen +(358) 50 3477 716 tai markkinointivastaava Mandi Gardemeister +(358) 40 571 3750

Verkkokauppa http://www.noxboox.fi

Graafinen suunnittelu Janne Lehtinen, Woop

Kustantaja:
Noxboox 2017
https://www.noxboox.fi
https://www.facebook.com/Noxboox
https://twitter.com/noxboox

 

Suomalaisia nykynäytelmiä -kirjasarja

Julkaistut:
1. Kenraali ja Casanova – Pasi Lampela
2. Sumu – Juha Jokela
3. Granada – Pasi Lampela
4. Äidin rakkaus –  Marko Järvikallas
5. Tyttö ja varis – Sirkku Peltola
6. Kybersielut – Marko Järvikallas, Okko Leo, Harri Virtanen
7. Umpihankeen – Outi Rossi ja Erik Kiviniemi

Tulossa:
8. Pimeä huone – Okko Leo

Suomalaisia nykynäytelmiä -kirjasarjan Facebook-sivu: https://www.facebook.com/nykynaytelma

Arvostelukappalepyynnöt: info@noxboox.fi

Kuvapankki: http://bit.ly/2cUnO34

Haastattelupyynnöt: kustantaja Harri Virtanen +(358) 50 3477 716 tai markkinointivastaava Mandi Gardemeister +(358) 40 571 3750

Verkkokauppa

Graafinen suunnittelu Janne Lehtinen, Woop

Taitto ja e-kirja Tero Salmén

Kustantaja:
Noxboox 2016/2017
https://www.noxboox.fi
Näytelmäsarja: https://holvi.com/shop/noxboox/
https://www.facebook.com/Noxboox
https://twitter.com/noxboox

 

Harri Virtanen (s. 1963) on suomalainen käsikirjoittaja ja dramaturgi. Virtanen on ollut tekemässä monia tv-sarjoja sekä käsikirjoittajana että script editorina: muun muassa Nelosen Kylmäverisesti sinun -poliisisarjaa. Virtanen toimi vuodesta 2006 Yle TV1:n fiktiosta vastaavana ohjelmapäällikkönä. Sitä ennen Virtanen toimi muun muassa Nelosen käsikirjoituspäällikkönä sekä Teatterikorkeakoulun dramaturgian professorina (2003–2006). Hän on myös työskennellyt WSOY:n kaunokirjallisuuden kustantajana ja Aito Median senior advisorina. Virtanen on kouluttautunut Kööpenhaminassa jungilaiseksi psykoanalyytikoksi ja omistaa pienkustantamo Noxbooxin. Virtanen asuu perheineen pienellä islanninhevostilalla Halkiassa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *