Terapiaan?

HarriVirtanen_terapial

Terapeutin huolellinen valitseminen on tärkeää. Psykoterapeuttien taustakoulutus vaihtelee, ja psykoterapiakoulutuksissa on suuria eroja. Jungilaisessa koulutuksessa korostetaan oman psykoterapian tärkeyttä: vaatimus on vähintään 300 tuntia omaa koulutuspsykoterapiaa. Kuusivuotisessa koulutuksessa edellytetään myös 400 tuntia työnohjattua asiakastyötä. Työnohjaustunteja koulutuksessani oli 250. Olen käynyt yksivuotisen paripsykoterapiakoulutuksen ja osallistun TFP-koulutukseen. Toimin koulutuspsykoanalyytikkona Kööpenhaminan Jung Instituutissa.

Suomessa toimii noin 7000 Valviran hyväksymää psykoterapeuttia. Nykyisten säännösten mukaan taustakoulutukseni (TeM) ei ole Suomessa hyväksyttävä, vaikka psykoterapiakoulutukseni vastaa vaativan erityistason vaatimuksia. En myöskään voi ottaa KELA-tukea.

Terapeuttisesta prosessista voi tulla tärkeimpiä kokemuksia elämässä. Se on iso sijoitus ajallisesti ja taloudellisesti. Tarjoan ilmaisen tutustumiskäynnin tämän valinnan onnistumiseksi. Tutustumis- ja arviointikäynti on sitoumukseton molemmin puolin: joskus siinäkin voi saada otteen omasta elämästään!

Olen erikoistunut suurien elämänmuutoksien läpivientiin, en tarjoa pikaisia pakettiratkaisuja. Jungilainen analyyttinen psykoterapia kestää keskimäärin 1,5 vuotta, jossa tavanomaisin tapaamisrytmi on kerran viikossa. Varaan jokaiselle asiakkaalle 60 minuuttia, josta keskusteluaikaa on 45 minuuttia.

Terapian eettiseen ohjeistukseen voit tutustua tästä (englanniksi).

HYVÄ TERAPIA – Millaista terapiaa itse haluaisin?

Haluaisin terapeutin, joka on varmasti ammattitaitoinen ja jonka koulutus on paras mahdollinen.  Kuusivuotinen psykoterapiakoulutukseni takaa viimeisimmän tutkimustiedon, teorian ja terapiataitojen monipuolisen soveltamisen.

Haluaisin, että terapeutti suhtautuisi minuun ihmisenä, ei diagnoosina. Monet oireet ovat merkkejä muutoksesta ja kasvusta. Ne kuuluvat elämänvaiheisiin ja vievät ihmistä kohti uutta. Suhtaudun sinuun tasavertaisena kanssakulkijana ja olen koulutettu olemaan mukana elämän vaikeissa tilanteissa.

Haluaisin, että terapia olisi itsetuntemusprosessi. Käytän terapiassa psykodynaamista lähestymistapaa, jossa päästään kärsimyksen tai esteiden syihin. Muutos on pysyvämpi ja hyödyt pitkäaikaisempia. Uskon psyyken voimaan parantua itse, kun parantumiselle luodaan edellytykset. Taustani taiteiden ja kirjallisuuden parissa takaa syvän ja monipuolisen ihmiskuvan, jonka varassa on hyvä kohdata erilaisuutta.

Mitä terapiassa tapahtuu?

Ensimmäisellä tapaamisella aloitetaan siitä, mikä on tärkeintä: miksi hakeuduit terapiaan juuri nyt? Kyselen myös taustatietoja perheestäsi ja elämänkaarestasi sekä nykytilanteestasi. Ensimmäinen tapaamiskerta on enemmän haastattelun kaltainen ja ohjatumpi. Kysyn myös muistatko jonkin unen. Jos päädymme aloittamaan terapian, muut tapaamiset ovat vapaampia, eivät niin strukturoituja. Puhut juuri siitä, mikä sillä hetkellä on mielessäsi.  Teen huolellisen pohjatyön henkilöhistoriastasi, mutta menneisyyttä käsitellään vain siinä määrin kuin se tuntuu vaikuttavan nykyisyyteen.

Tässä joitakin kysymyksiä ensimmäiselle tapaamiselle:

  • Kerro mikä sai sinut hakeutumaan terapiaan tällä kertaa?
  • Oletko ollut aikaisemmin terapiassa? Milloin ja miksi? Auttoiko se? Jos auttoi, niin miksi? Jos ei, niin miksi ei?
  • Kerro fyysisestä terveydestäsi? Käytätkö lääkkeitä?
  • Kerro hiukan lapsuuden kodistasi, perheestä jossa kasvoit.
  • Kerro nykyisestä elämäntilanteestasi. Ketkä ja mikä on tärkeää juuri nyt?
  • Kerro uni, jonka muistat.
  • Millaisia luontokokemuksia muistat lapsuudestasi?
  • Millaisia kokemuksia sinulla on eläimistä ? Entä tärkeitä paikkoja luonnossa?
  • Kerro mistä olet kotoisin? Millaisesta ympäristöstä? Millä tavalla lapsuuden kodissasi huomioitiin ympäristöä?

Kuka voi hyötyä terapiasta?

Kaikki. Terapia voi antaa välineitä ihmissuhteisiin, perhetilanteisiin, itsetuntemukseen, työelämän kysymyksiin. Terapia on paikka pysähtyä ja ymmärtää omaa elämäänsä, valintojaan ja tulevaisuuden suuntia. Se voi olla tukena elämän kipeimmissä kohdissa. Se voi parantaa varhaisen vuorovaikutuksen vammoja, avata menneisyyden umpisolmuja ja toimia lääkkeettömänä hoitona masennukseen ja ahdistukseen. Sen avulla voi saada paremman elämän hallinnan ja lievitystä stressiin. Se voi olla suurten tai pienten elämänmuutosten aktivoija.

Mitä terapia maksaa?

Hinta on 120 € / tapaaminen. Peruutusoikeus edellisenä päivänä. Maksu käteisellä, kortilla tai kerran kuussa laskua vastaan.  Työnohjauksen hinnat sovitaan tapauskohtaisesti.

Onko sinulla terapiaryhmiä?

On! Kysy erikseen psykoterapiaryhmistä, erilaisista luovan kirjoittamisen (tai akateemisen kirjoittamisen) ryhmistä ja uniryhmistä!

OMAT VAIKUTTAJANI

Otto Kernberg on kirjoittanut ”melkein mahdottomista potilaista”, aggressiosta,  persoonallisuushäiriöistä ja rakkaudesta. Olen myös TFP (Transference Focused Psychotherapy) koulutuksessa, joka perustuu Otto Kernbergin metodiin.

C.G.Jung, Kootut teokset – loppumaton inspiraation lähde.

Donald Kalsched, traumasta ja traumaselviytyjistä.

James Hillman, tottelematon psykoanalyytikko, “Don’t kill the dragon, kill the hero”

David Mamet, nuoruuteni ihanne näytelmäkirjallisuudessa

Julian Barnes

LINKKEJÄ

Jung-instituutteja:
G. Jung i Danmark (englanniksi)
G. Jung Institut Zürich, Küsnacht (saksaksi)
ISAP Zürich (englanniksi)
IAAP (englanniksi)

Muita:
G. Jung Suomessa
The Jung Page (englanniksi)
Psykologi Arne Vestergaard (tanskaksi)