Saku Soukka: Paperipeili – nuoren aikuisen siirtymä vanhoillislestadiolaisuudesta kohti vapaampaa nykykulttuuria

Tiedote.
Julkaistu: 24.03.2016 klo 14:00
Julkaisija: Noxboox

 

Julkaisuvapaa: heti

Saku Soukan esikoisteos, valokuva- ja runokokoelma Paperipeilimuodostaa kokonaisuuden, jossa liikutaan eri maissa eheämpää maailmankuvaa etsien.

Kuukaudet vaihtuvat ja vuodenajat tulevat yhä uudestaan ja uudestaan. Vuodenaikojen vaihtelu ei ole keskeistä, mutta niiden olemassaoloa ei voi olla huomaamatta – toisinaan kirjan tapahtumat myös selvästi ankkuroituvat niihin.

Kokoelman runojen pituus vaihtelee. Yhdessä runossa pikakelataan vuoden verran eteenpäin – toisessa yksi aukeama kertoo minimalistisesti hetkestä huoneessa, johon kantautuu ääniä ulkoa. Sisä- ja ulkotilan ja liikkeen ja levon välinen vuoropuhelu sivullisuuden tunteen lisäksi ovat kirjassa keskeisiä. Kirjan minä-henkilö päätyy kerta toisensa jälkeen puhumaan rakkaudesta, elämän pirstaleisuudesta sekä ympyrästä, joka pyörii pyörimistään. Seksuaalisuus ja kuolema ovat läsnä. Tiettyyn aiheeseen keskittymisen sijaan Soukka muodostaa holistista kuvaa maailmasta, jossa erilaisia ilmiöitä ja tunnelmia rinnastetaan toisiinsa.

Kirjan tarinan kuvaus liikkuu valokuvien, runojen ja kertomisen välillä. Kuvat puhuvat kuin runot, ja runot ovat kuvia. Soukan itse toteuttama kirjan graafinen suunnittelu keikauttaa valokuvien näkymät usein pystyyn, ja kuvarinnastuksien kautta näkymät pyörivät painottomasti kohti surrealistisempaa maisemaa. Sanat haihtuvat toisinaan ilmaan, tai pikemminkin kirjan sivuille – tai sitten rivit kerrostuvat toistensa päälle toteemien kaltaisiksi rykelmiksi. Teksti hakee aukeamilta jonkun muun visuaalisen muodon, sisältäen samalla narratiivisen vireen.

Saku Soukka on vanhoillislestadiolaisesta 17-lapsisesta perheestä. 24-vuotiaana omasta viitekehyksestään (muun muassa yleiskäsityksestä vahvasti poikkeavat rakkaus-, parisuhde- ja seksuaalisuuskäsitykset) irtaantuneena hän on käynyt eräänlaisen siirtymän kohti vapaampaa nykykulttuuria. Tämä tausta ja siirtymä sävyttää hänen tuotantoaan.

Saku Soukka (s. 1982 Oulunsalossa) viimeistelee parhaillaan opintojaan Kuvataideakatemiassa. Hänen teoksiaan on aiemmin ollut esillä muutamien yksityisnäyttelyiden lisäksi ryhmänäyttelyissä esimerkiksi Espoon modernin taiteen museossa Emmassa, Suomen valokuvataiteen museossa, Tent Academy Awardsissa Hollannin Rotterdamissa sekä Studi aperti -festivaaleilla Italian Amenossa.

Paperipeili julkaistaan Soukan Sokea virta + Paperipeili -kuvataidenäyttelyn avajaisten yhteydessä Galleria Huudossa pitkäperjantaina 25.3.2016 klo 18-21. Galleria sijaitsee Helsingin Jätkäsaaressa osoitteessa Tyynenmerenkatu 6 (2. kerros). Tervetuloa! Avajaisten jälkeen näyttely on avoinna 26.3.-10.4.2016 klo 12-17 päivittäin, paitsi maanantaisin. Näyttely on normaalisti auki myös pääsiäisenä.

Nidottu / 160 sivua
ISBN  978-952-7154-04-5

Arvostelukappalepyynnöt: info@noxboox.fi

Haastattelupyynnöt: kustantaja Harri Virtanen +(358) 50 3477 716, kirjailija Saku Soukka +(358) 40 7268 118 tai markkinointivastaava Mandi Gardemeister +(358) 40 571 3750

Verkkokauppa http://www.noxboox.fi

Graafinen suunnittelu: Saku Soukka
Taitto: Janne Lehtinen, Woop
Kannen kuva ja valokuvat: Saku Soukka

Kustantaja:
Noxboox 2016
http://bit.ly/1IJ0pfh
https://www.facebook.com/Noxboox
https://twitter.com/noxboox
https://facebook.com/paperipeili

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *