Mindfulnessia runojen kautta? Harri Virtasen runot yhdistävät suomalaista ja japanilaista maisemaa

Julkaisuvapaa: heti

Käsikirjoittajana, dramaturgina ja terapeuttina tunnetuksi tulleen Harri Virtasen toinen runokokoelma Hah! julkaistaan tänään maanantaina 30. lokakuuta Pornaisten kirjastossa pidettävässä Hah! -julkaisukiertueen ensimmäisessä tilaisuudessa. Tilaisuudessa luetaan otteita runoista ja pidetään lyhyt luento tietoisuudesta. Lisäksi tilaisuudessa esiintyy muusikko ja soitinrakentaja Eetu Klemetti. Klemetti soittaa viulun esi-isällä, jouhikolla, perinteistä suomalaista musiikkia. Hah! -kiertue jatkuu keskiviikkona 15.11. Roihuvuoren Riossa, jossa musiikista vastaa Juha Rikka (huilut) ja Erik Bäckman (basso ja elektroniikka) runojen inspiroimina musiikkivälähdyksinä. Molempiin tilaisuuksiin on maksuton, vapaa pääsy.

Tilaisuuksissa tarjoillaan myös teetä japanilaisittain. Miksi näin poikkeava tarjoilu, Harri Virtanen? “Lopullisen kimmokkeen runojen valmistumiselle antoi vuoden takainen Japanin matkani. Temppelit ja niiden puutarhat konkretisoivat vuosien zen-kirjallisuuden lukemisen. Toinen kokoelman suuri teema on luonto ja erityisesti ekopsykologia, jossa ihminen nähdään osana isompaa kokonaisuutta, ja luontokokemus parantavana. Kokoelman runoja voikin pitää osaltaan pieninä meditaatioharjotteina, kun niitä pysähtyy hetkeksi omassa arjessaan mietiskelemään.”

Näiden suurien linjojen ohella Virtanen kirjoittaa pienestä ihmisestä, joka on on kiinni omassa elämänhistoriassaan ja traumoissaan – erillisyyden harhassa. Henkilökohtainen kipu luo kontrastin jollekin ikiaikaiselle. Runoissa liikutaan vaivattomasti Suomen meren rannoilta japanilaiseen puutarhaan. Osa teksteistä perustuu Suuren Mahamudran 21 harjoitukseen, vanhaan buddhalaiseen tekstiin, joka tarkoittaa suurta sinettiä, leimaa, joka on kaikessa olevaisessa. “Tällaista yhteyttä olen etsinyt, sitä kokemusta, jossa me olemme yhtä”, Virtanen kertoo.

Hah! -runokokoelman kustantajana on Virtasen itse luotsaama pienkustantamo Noxboox. Noxboox julkaisee ekologista ja psykologista kirjallisuutta sekä fiktiota. Viimeisen vuoden merkittävin julkaisutyö on ollut ehdottomasti Suomalaisia nykynäytelmiä -kirjasarja. Sarjassa on julkaistu kiinnostavia ja puhuttelevia, uusia kantaesittäviä näytelmiä. Julkaistavan näytelmän kriteerinä on luettavuus, jotta kokemus olisi lukijalle vaivaton.

“Näytelmäteksti on kaunokirjallisuutta eikä vain esityksen käsikirjoitus. Se elää esitystensä ulkopuolellakin. Näytelmien julkaiseminen lisää niiden arvostusta ja laadukasta keskustelua. Se lisää näytelmäkirjallisuuden tradition ymmärrystä”, Virtanen avaa.

Sarjasta on julkaistu jo seitsemän näytelmää, kahdeksas näytelmä on tulossa. Sarja on ehdottoman tärkeä suomalaiselle draamalle, mutta sen jatko riippuu täysin rahoituksesta. “Kirjasarja on loistava paitsi yksityisenä lukukokemuksena, se voisi toimia myös mainiona työvälineenä esimerkiksi äidinkielen opetuksessa. Teatteri on kollektiivinen taidemuoto, se haistaa yhteiskunnallista muutosta ja voi toimia uusien, yhteisöllisten arvojen etujoukoissa. Toivottavasti nämä sarjan edut huomataan!”

Noxbooxin kirjoja löytyy kirjastoista ja kirjakaupoista kautta maan!

 

Harri Virtanen: Hah! Runoja
Nidottu / 64 sivua
ISBN  978-952-7154-17-5 (nid) 978-952-7154-18-2 (epub)

Hah! -runokokoelman Facebook-sivu: https://www.facebook.com/mielirunoja

Arvostelukappalepyynnöt: info@noxboox.fi

Kuvapankki: http://bit.ly/2cUnO34

Haastattelupyynnöt: kustantaja Harri Virtanen +(358) 50 3477 716 tai markkinointivastaava Mandi Gardemeister +(358) 40 571 3750

Verkkokauppa http://www.noxboox.fi

Graafinen suunnittelu Janne Lehtinen, Woop

Kustantaja:
Noxboox 2017
https://www.noxboox.fi
https://www.facebook.com/Noxboox
https://twitter.com/noxboox

 

Suomalaisia nykynäytelmiä -kirjasarja

Julkaistut:
1. Kenraali ja Casanova – Pasi Lampela
2. Sumu – Juha Jokela
3. Granada – Pasi Lampela
4. Äidin rakkaus –  Marko Järvikallas
5. Tyttö ja varis – Sirkku Peltola
6. Kybersielut – Marko Järvikallas, Okko Leo, Harri Virtanen
7. Umpihankeen – Outi Rossi ja Erik Kiviniemi

Tulossa:
8. Pimeä huone – Okko Leo

Suomalaisia nykynäytelmiä -kirjasarjan Facebook-sivu: https://www.facebook.com/nykynaytelma

Arvostelukappalepyynnöt: info@noxboox.fi

Kuvapankki: http://bit.ly/2cUnO34

Haastattelupyynnöt: kustantaja Harri Virtanen +(358) 50 3477 716 tai markkinointivastaava Mandi Gardemeister +(358) 40 571 3750

Verkkokauppa

Graafinen suunnittelu Janne Lehtinen, Woop

Taitto ja e-kirja Tero Salmén

Kustantaja:
Noxboox 2016/2017
https://www.noxboox.fi
Näytelmäsarja: https://holvi.com/shop/noxboox/
https://www.facebook.com/Noxboox
https://twitter.com/noxboox

 

Harri Virtanen (s. 1963) on suomalainen käsikirjoittaja ja dramaturgi. Virtanen on ollut tekemässä monia tv-sarjoja sekä käsikirjoittajana että script editorina: muun muassa Nelosen Kylmäverisesti sinun -poliisisarjaa. Virtanen toimi vuodesta 2006 Yle TV1:n fiktiosta vastaavana ohjelmapäällikkönä. Sitä ennen Virtanen toimi muun muassa Nelosen käsikirjoituspäällikkönä sekä Teatterikorkeakoulun dramaturgian professorina (2003–2006). Hän on myös työskennellyt WSOY:n kaunokirjallisuuden kustantajana ja Aito Median senior advisorina. Virtanen on kouluttautunut Kööpenhaminassa jungilaiseksi psykoanalyytikoksi ja omistaa pienkustantamo Noxbooxin. Virtanen asuu perheineen pienellä islanninhevostilalla Halkiassa.

Suomalaisia nykynäytelmiä -kirjasarja

Suomalaisia nykynäytelmiä on uusi kotimainen kirjasarja, jossa julkaistaan kiinnostavia ja puhuttelevia näytelmiä. Sarja asettaa etusijalle uudet, kantaesittävät näytelmät, mutta helmiä etsitään myös 1980-luvulta lähtien. Julkaistavan näytelmän kriteerinä on luettavuus, jotta kokemus olisi lukijalle vaivaton. Kaikki näytelmät julkaistaan myös e-kirjoina. Kustantajana toimii helsinkiläinen pienkustantamo Noxboox, jonka ohjaksissa toimii käsikirjoittajana ja dramaturgina tunnetuksi tullut Harri Virtanen. Virtanen on itse kirjoittanut yli 20 näytelmää ja toiminut Teatterikorkeakoulun professorina. Sarja yhdistää hänen teatterintuntemuksensa sekä osaamisensa kustannusalalta.

– Katson suomalaista näytelmäkirjallisuutta kohta 30 vuoden perspektiivillä. Aivan mahdottomilta tuntuvista taloudellisista ja henkisistä olosuhteista johtuen kirjailijoille ei synny pitkiä uria ja ammattilaisuutta – he lopettavat. Näytelmien julkaiseminen lisää niiden arvostusta ja laadukasta keskustelua. Viitteenä voidaan käyttää paitsi kadonnutta esitystä, myös olemassaolevaa kirjaa. Se lisää näytelmäkirjallisuuden tradition ymmärrystä, Virtanen pohtii.

– Näytelmäteksti on kaunokirjallisuutta eikä vain esityksen käsikirjoitus. Se elää esitystensä ulkopuolellakin.

Sarjan ensimmäinen teos, vuonna 1969 syntyneen kirjailijan ja teatteriohjaajan Pasi Lampelan Kenraali ja Casanova, julkaistiin ensi-ilta päivänä. Sen kantaesitys oli Helsingin Kaupunginteatterin Pengerkadun näyttämöllä 31.8.2016. Tarinassa maineikas vanha seikkailija Casanova esittelee legendaarinen suomalaisen kenraali Sprengtportenin vallankumousta paenneelle ranskalaiselle markiisittarelle. Tästä saa alkunsa rakkaustarina, joka pakottaa kaikki kolme päähenkilöä vastakkain toistensa, itsensä ja omien valintojensa kanssa.

– Olen todella ylpeä saadessani aloittaa Suomalaisia nykynäytelmiä -sarjan. Noxboox tekee sarjalla kulttuuriteon. Olemme viime vuosina saaneet todistaa kansainvälisestikin poikkeuksellista uuden draaman menestystarinaa, ja on erittäin tärkeää että tekstit ovat saatavilla myös kirjojen muodossa. Tanskassa on viime aikoina panostettu elokuva- ja tv-tuotantoihin ja ne menestyvät maailmalla. Suomessa sama voisi tapahtua näytelmien ja teatterin kohdalla, Lampela kertoo.

– Englantilaiseen draamaan panostaminen alkoi 1950-luvulla, meillä se ei ole edes alkanut. Englannissa trendi on ollut alusta lähtien new writing eli uudet tekstit. Yhdysvalloissa taas syntyi re-writing, uudelleen kirjoittaminen, ja kaikenlainen bisnes sen ympärille niin teatterissa kuin elokuvissakin. Minusta new writing on kiinnostavampi, Virtanen jatkaa.

– Teatteri on kollektiivinen taidemuoto, se haistaa yhteiskunnallista muutosta ja voi toimia uusien, yhteisöllisten arvojen etujoukoissa. Suomalainen draama ansaitsee tämän.

Seuraava julkaistava näytelmä on kotimaisessa mediassa paljon näkyvyyttä saanut Juha Jokelan Sumu, jonka ensi-ilta oli 14.9.2016 Suomen Kansallisteatterissa. Sumu on komedia, joka Suomen Kansallisteatterin ohjelmaa lainaten “yhdistelee liike-elämän, tieteen, politiikan ja moraalin kuvioita älykkäästi, vauhdikkaasti ja hykerryttävän hauskasti”.

Katso koko tiedote Suomalaisia nykynäytelmiä epress

 

Noxboox – uuden sukupolven kustantamo

Tiedote

Julkaistu: 18.12.2013 klo 09:00
Julkaisija: Noxboox

Harri Virtanen on perustanut uuden kotimaisen pienkustantamon.

– Noxboox on uuden sukupolven kustantamo, joka tekee myös kirjoja, sanoo aiemmin WSOY:n kaunokirjallisuuden kustantajana ja Ylen ohjelmapäällikkönä työskennellyt Harri Virtanen.

Noxboox voi toimia yhteistyössä kustantajien, tuotantoyhtiöiden, viestintätoimistojen tai agentuurien kanssa. Se kehittää tarinankerrontaa missä tahansa välineessä asiakkaan tarpeiden mukaan. Nox on latinaa ja viittaa yöhön ja uneen. Nyx on yön jumalatar,  joten yhtään tavanomaista hanketta ei ole näköpiirissä!

Noxbooxin ensimmäinen kirja ilmestyy vuodenvaihteessa. Se on psykoanalyytikko Lars Ehnbergin Unia, satuja ja myyttejä, joka on ensimmäinen suomenkielinen yleisteos C.G. Jungin analyyttisestä psykologiasta.

Tietoja kirjasta:
ISBN 978-952-68009-0-5
Pehmeäkantinen , 150 sivua

Lisätiedot:
Harri Virtanen
Puh. 0503477716
www.facebook.com/noxboox   www.noxboox.fi  info@noxboox.fi

Noxboox – uuden sukupolven kustantamo

Tiedote

Julkaistu: 18.12.2013 klo 09:00
Julkaisija: Noxboox

Harri Virtanen on perustanut uuden kotimaisen pienkustantamon.

– Noxboox on uuden sukupolven kustantamo, joka tekee myös kirjoja, sanoo aiemmin WSOY:n kaunokirjallisuuden kustantajana ja Ylen ohjelmapäällikkönä työskennellyt Harri Virtanen.

Noxboox voi toimia yhteistyössä kustantajien, tuotantoyhtiöiden, viestintätoimistojen tai agentuurien kanssa. Se kehittää tarinankerrontaa missä tahansa välineessä asiakkaan tarpeiden mukaan. Nox on latinaa ja viittaa yöhön ja uneen. Nyx on yön jumalatar,  joten yhtään tavanomaista hanketta ei ole näköpiirissä!

Noxbooxin ensimmäinen kirja ilmestyy vuodenvaihteessa. Se on psykoanalyytikko Lars Ehnbergin Unia, satuja ja myyttejä, joka on ensimmäinen suomenkielinen yleisteos C.G. Jungin analyyttisestä psykologiasta.

Tietoja kirjasta:
ISBN 978-952-68009-0-5
Pehmeäkantinen , 150 sivua

Lisätiedot:
Harri Virtanen
Puh. 0503477716
www.facebook.com/noxboox   www.noxboox.fi  info@noxboox.fi

Saku Soukka: Paperipeili – nuoren aikuisen siirtymä vanhoillislestadiolaisuudesta kohti vapaampaa nykykulttuuria

Tiedote.
Julkaistu: 24.03.2016 klo 14:00
Julkaisija: Noxboox

 

Julkaisuvapaa: heti

Saku Soukan esikoisteos, valokuva- ja runokokoelma Paperipeilimuodostaa kokonaisuuden, jossa liikutaan eri maissa eheämpää maailmankuvaa etsien.

Kuukaudet vaihtuvat ja vuodenajat tulevat yhä uudestaan ja uudestaan. Vuodenaikojen vaihtelu ei ole keskeistä, mutta niiden olemassaoloa ei voi olla huomaamatta – toisinaan kirjan tapahtumat myös selvästi ankkuroituvat niihin.

Kokoelman runojen pituus vaihtelee. Yhdessä runossa pikakelataan vuoden verran eteenpäin – toisessa yksi aukeama kertoo minimalistisesti hetkestä huoneessa, johon kantautuu ääniä ulkoa. Sisä- ja ulkotilan ja liikkeen ja levon välinen vuoropuhelu sivullisuuden tunteen lisäksi ovat kirjassa keskeisiä. Kirjan minä-henkilö päätyy kerta toisensa jälkeen puhumaan rakkaudesta, elämän pirstaleisuudesta sekä ympyrästä, joka pyörii pyörimistään. Seksuaalisuus ja kuolema ovat läsnä. Tiettyyn aiheeseen keskittymisen sijaan Soukka muodostaa holistista kuvaa maailmasta, jossa erilaisia ilmiöitä ja tunnelmia rinnastetaan toisiinsa.

Kirjan tarinan kuvaus liikkuu valokuvien, runojen ja kertomisen välillä. Kuvat puhuvat kuin runot, ja runot ovat kuvia. Soukan itse toteuttama kirjan graafinen suunnittelu keikauttaa valokuvien näkymät usein pystyyn, ja kuvarinnastuksien kautta näkymät pyörivät painottomasti kohti surrealistisempaa maisemaa. Sanat haihtuvat toisinaan ilmaan, tai pikemminkin kirjan sivuille – tai sitten rivit kerrostuvat toistensa päälle toteemien kaltaisiksi rykelmiksi. Teksti hakee aukeamilta jonkun muun visuaalisen muodon, sisältäen samalla narratiivisen vireen.

Saku Soukka on vanhoillislestadiolaisesta 17-lapsisesta perheestä. 24-vuotiaana omasta viitekehyksestään (muun muassa yleiskäsityksestä vahvasti poikkeavat rakkaus-, parisuhde- ja seksuaalisuuskäsitykset) irtaantuneena hän on käynyt eräänlaisen siirtymän kohti vapaampaa nykykulttuuria. Tämä tausta ja siirtymä sävyttää hänen tuotantoaan.

Saku Soukka (s. 1982 Oulunsalossa) viimeistelee parhaillaan opintojaan Kuvataideakatemiassa. Hänen teoksiaan on aiemmin ollut esillä muutamien yksityisnäyttelyiden lisäksi ryhmänäyttelyissä esimerkiksi Espoon modernin taiteen museossa Emmassa, Suomen valokuvataiteen museossa, Tent Academy Awardsissa Hollannin Rotterdamissa sekä Studi aperti -festivaaleilla Italian Amenossa.

Paperipeili julkaistaan Soukan Sokea virta + Paperipeili -kuvataidenäyttelyn avajaisten yhteydessä Galleria Huudossa pitkäperjantaina 25.3.2016 klo 18-21. Galleria sijaitsee Helsingin Jätkäsaaressa osoitteessa Tyynenmerenkatu 6 (2. kerros). Tervetuloa! Avajaisten jälkeen näyttely on avoinna 26.3.-10.4.2016 klo 12-17 päivittäin, paitsi maanantaisin. Näyttely on normaalisti auki myös pääsiäisenä.

Nidottu / 160 sivua
ISBN  978-952-7154-04-5

Arvostelukappalepyynnöt: info@noxboox.fi

Haastattelupyynnöt: kustantaja Harri Virtanen +(358) 50 3477 716, kirjailija Saku Soukka +(358) 40 7268 118 tai markkinointivastaava Mandi Gardemeister +(358) 40 571 3750

Verkkokauppa http://www.noxboox.fi

Graafinen suunnittelu: Saku Soukka
Taitto: Janne Lehtinen, Woop
Kannen kuva ja valokuvat: Saku Soukka

Kustantaja:
Noxboox 2016
http://bit.ly/1IJ0pfh
https://www.facebook.com/Noxboox
https://twitter.com/noxboox
https://facebook.com/paperipeili